ORTODONŢIE
Ortodonţia se concentrează în principal pe diagnosticarea şi tratarea dinţilor nealiniaţi corespunzător
precum şi pe iregularităţile din zona maxilarelor.
Ortodonţia este una din specialităţile medicinei dentare.
Cuvântul "ortodonţie" este derivat din cuvintele greceşti "orthos" (drept) şi "odons" (dinte).
Ortodonţia se concentrează în principal pe diagnosticarea şi tratarea dinţilor nealiniaţi corespunzător,
precum şi pe iregularităţile din zona maxilarelor. Iniţial, tratamentele ortodontice se adresau adolescenţilor şi copiilor, dar în zilele noastre aproximativ 30% din pacienţi sunt adulţi.
Sunt multe avantaje de care puteţi beneficia atunci când aveţi dinţii aliniaţi, incluzând o curăţare mai uşoară, o igienă mai bună, o pronunţie mai corectă, precum şi un zâmbet mai plăcut.
Deşi tratamentul ortodontic este eficient la orice vârstă, specialiştii recomandă ca primul consult ortodontic să aibă loc în jurul vârstei de 6 ani.
Cu cât începe mai devreme tratamentul ortodontic, cu atât mai rapid poate fi rezolvată problema cu succes.
CE PROBLEME SE POT REZOLVA ORTODONTIC?
Ortodonţia este o ramură versatilă a medicinei dentare care poate acţiona singură sau poate fi abordată în combinaţie cu chirurgia maxilo-facială, protetică sau cosmetica dentară. Mai jos găsiţi câteva dintre problemele care pot fi tratate ortodontic:
Deviaţiile antero-posterioare – Discrepanţa dintre maxilare, atunci când acestea sunt închise, este cunoscută ca discrepanţă antero-posterioară.
Un asemenea exemplu poate fi un overbite (atunci când dinţii superiori sunt mult în faţa celor inferiori) sau un underbite (atunci când dinţii inferiori sunt mult în faţa celor superiori).
Înghesuirile – Înghesuirile sunt o problemă ortodontică frecventă. Apar atunci când nu există spaţiu suficient pentru creşterea şi dezvoltarea dinţilor permanenţi.
Problemele estetice – Un zâmbet frumos poate fi stricat de un singur dinte nealiniat corespunzător. Acest dinte poate fi aliniat cu uşurinţă şi acurateţe de medicul ortodont.
SOLUŢIILE ORTODONTICE
Ortodonţia este un domeniu tehnologic avansat care oferă multe soluţii sofisticate pentru malocluzii şi alte probleme cosmetice.Medicul ortodont va efectua o examinare clinică, va analiza examenele radiologice şi modelele de studiu pentru a evalua natura exactă a problemei.
Atunci când a fost pus un diagnostic, în funcţie de specificul acestuia, sunt disponibile mai multe opţiuni de tratament:
Mai jos găsiţi o trecere în revista a celor mai întalnite metode de tratament:
Aparatele ortodontice fixe – Un bracket metalic sau ceramic este fixat pe fiecare dinte, urmând ca un arc să fie introdus în slotul acestora. Medicul ortodont este capabil să redirecţioneze dinţii în poziţia dorită prin ajustarea arcului. După ce apar rezultatele scontate, aparatul ortodontic fix este înlăturat complet, urmând perioada de contenţie. De asemenea, în funcţie de vârsta pacientului, pot fi folosite şi alte tipuri de aparate fixe, precum disjunctorul de maxilar, menţinătorul de spaţiu, lip bumper-ul etc.
TUNE CLEAR ALIGNER – Acest sistem este unul nou, fiind complet transparent. Gutierele nu interferă cu alimentaţia, datorită faptului că le puteţi îndepărta, iar acestea acţionează mecanic în acelaşi mod precum aparatele ortodontice fixe. Nu toţi pacienţii sunt însă candidaţi pentru gutierele TUNE CLEAR ALIGNER, de acest tratament putând beneficia doar cei ale caror anomalii nu sunt foarte complexe şi nu necesită extracţii dentare
Aparatele miofuncţionale – Acestea sunt aparate ortodontice concepute pentru a îmbunătăţi dezvoltarea facială şi dentară a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani, folosind tehnici de ortodonţie mio-funcţională. Aceste tehnici nu numai că îndreaptă dinţii, dar tratează şi cauzele înghesuirilor dentare şi dezvoltării incorecte a arcadelor.
Aparate ortodontice fixe
DE CE APARATE ORTODONTICE FIXE?
Medicul dumneavoastră stomatolog v-a vorbit despre beneficiile de a avea dinţi sănătoşi şi o aliniere corespunzătoare a acestora.
Dinţii strâmbi sau înghesuiţi sunt foarte greu de curăţat.
Neigienizarea corectă favorizează apariţia cariilor şi a bolilor parodontale, care ulterior vor duce la pierderea dinţilor.
Problemele ortodontice pot conduce, de asemenea, la abraziunea dinţilor, dificultăţi în a mesteca, probleme ale articulaţiei temporomandibulare, retracţia gingivală şi pierderea osului, precum şi poziţionarea necorespunzătoare a maxilarelor. La rândul lor, acestea vor cauza dureri la nivelul capului, feţei şi gâtului.
De aceea prevenţia este foarte importantă, iar medicul ortodont poate ajuta la prevenirea acestor probleme. Un zâmbet sănătos şi încrezător este cel mai de preţ beneficiu al unui tratament ortodontic.
Atunci când îndepărtaţi aparatul ortodontic fix, vă veţi simţi mult mai confortabil în ceea ce priveşte estetica zâmbetului dvs.
Copiii beneficiază cel mai mult de acest impuls de încredere.
În numeroase studii, cercetătorii au ajuns la concluzia că cei care au purtat aparat ortodontic se simt mai încrezători, confirmând ceea ce ortodonţii ştiu de multă vreme: un copil ruşinos care nu îşi va arăta dinţii se va transforma într-un copil fericit, gata să zâmbească pentru toată lumea.
CUM FUNCŢIONEAZĂ APARATELE ORTODONTICE FIXE?
Aparatele ortodontice fixe sunt fabricate din metal, ceramică policristalină sau monocristalină şi sunt fixate pe dinţi. Fiecare aparat este unic, adaptat nevoilor pacientului. Prin acţionarea unei forţe uşoare, constante şi controlate, bracketurile deplasează dinţii în poziţia dorită. Aparatele fixe ortodontice s-au schimbat odată cu trecerea anilor. Dacă la început se montau inele metalice în jurul fiecărui dinte, acum putem alege între bracketuri metalice sau fizionomice. Puteţi alege culoarea ligaturilor elastice care menţin arcurile. Sau puteţi opta pentru sistemul aproape invizibil, CA TUNE CLEAR ALIGNER.
DURATA TRATAMENTULUI
Durata tratamentului variază între 1 şi 3 ani. Aşa cum şi aparatele sunt adaptate nevoilor unice ale pacientului, durata tratamentului depinde de pacient şi de severitatea problemei acestuia. Fiecare dintre noi creşte într-un ritm diferit, iar fiecare pacient va răspunde diferit la tratamentul cu aparat ortodontic fix, aşa că durata finală a acestuia poate varia. Tratamentele efectuate la timp pot avea chiar şi o durată de 6-8 luni.
TUNE CLEAR ALIGNER
UN ZÂMBET ATRACTIV, PLIN DE ÎNCREDERE
Confecţionate dintr-un material transparent, gutierele TUNE CLEAR ALIGNER sunt aproape invizibile, astfel încât poţi vorbi şi râde pe perioada tratamentului fără nicio grijă. Acestea garantează un confort sporit, ca şi când nu le-ai avea! Ce o să observi când le vei purta: gutierele sunt netede şi confortabile pentru că nu necesită bracketuri sau arcuri.
Pur şi simplu îndepărtezi gutierele TUNE CLEAR ALIGNER fără efort atunci când mănânci, te speli pe dinţi sau când vrei să efectuezi igiena lor.
DELICAT SI CONTEMPORAN
Alinierea dinţilor prin gutiere estetice de cea mai înaltă calitate reprezintă o soluţie importantă de tratament în ortodonţia modernă. Acest concept s-a dovedit plin de succes, mai ales în cazul adulţilor. Oferă rezultate optime ale tratamentului, precum şi un nivel foarte ridicat de confort.SISTEMUL CU 3 GUTIERE
Trei materiale de grosimi progresive utilizate pentru un zâmbet unic şi atrăgător: pentru fiecare pas al tratamentului vei purta 3 gutiere de grosimi diferite, ce conferă o adaptare treptată a dinţilor la forţele exercitate. Mulţumită acestei creşteri constante a grosimii, dinţii tăi sunt aliniaţi eficient, cu un confort extraordinar.AVANTAJE
EFICIENT - Tratamentul va oferi rezultate optime şi precise, într-o perioadă scurtă de timp.
MOBILIZABIL - Gutierele pot fi aplicate şi îndepărtate uşor şi rapid în orice moment.
TRANSPARENT - Fiind aproape invizibile, poţi vorbi şi râde fără probleme.
CONFORTABIL - Gutierele sunt netede, fără bracket-uri sau arcuri.
APARATE MIOFUNCTIONALE
CARE SUNT CAUZELE PROBLEMELOR ORTODONTICE?
Obiceiurile vicioase precum sugerea degetului, deglutiţia infantilă sau respiraţia orală determină o dezvoltare incorectă a arcadelor şi înghesuirea dinţilor. Cercetările arată că aceste probleme persistă şi în fazele următoare ale dentiţiei permanente. Aceste obiceiuri vicioase sunt mai uşor de tratat în perioada anilor de creştere. Odată ce cauzele au fost corectate, creşterea naturală şi alinierea dentară îşi pot urma cursul normal.
ASPECTE ALE TRATAMENTULUI
Perioada de tratament poate să difere în funcţie de adaptabilitatea biologică a fiecărui pacient. Pentru un rezultat de succes, aparatele miofuncţionale trebuie purtate 1 - 2 ore ziua şi pe întreaga perioadă a nopţii, în timpul somnului. Monitorizarea în mod regulat de către medicul ortodont este esenţială pentru succesul tratamentului şi pentru a evita alte complicaţii.
SCOPURILE TRATAMENTULUI
Menţinerea buzelor în contact permanent, cu excepţia momentelor în care pacientul vorbeşte sau mănâncă. Respiraţia nazală, pentru a ajuta la dezvoltarea arcadelor superioare şi inferioare şi pentru a obţine o ocluzie corectă. Un mod corect de a înghiţi - poziţionarea limbii pe palat şi lipsa activităţii buzelor în acest proces. Aliniere dentară îmbunătăţită. Dezvoltare facială îmbunătăţită